Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
“Aanscherping privacywet veel omvattender dan ik dacht”

“Aanscherping privacywet veel omvattender dan ik dacht”

Tevreden blikken wij terug op een succesvol seminar over Privacy en Aansprakelijkheid. Het herfstige weer was weliswaar niet besteld maar wel heel toepasselijk voor de kennissessie die VCSW samen met Broeseliske van Vlijmen organiseerde op 7 september in het Meermanno Museum in Den Haag. “Ik voel de bui al hangen,” aldus één van onze gasten na afloop bij de borrel, “Die aanscherping van de privacywet omvat veel meer dan ik had gedacht!”. Een begrijpelijke conclusie. Want de privacyrechten van uw werknemers en klanten worden aanzienlijk verruimd. Tijd om daar nu al op te anticiperen met de hulp van onze 3 sprekers.

Vooraf gegaan door een vermakelijke rondleiding door het museum, werd het seminar afgetrapt door Marc van Versendaal, commercieel directeur van VCSW. Hij lichtte de belangrijkste wijzigingen  binnen de sociale wetgeving toe. De Wet Tegemoetkoming Loondomein (WTL), de no-riskpolis, sancties voor eigenrisicodragers en natuurlijk de gevolgen van de aangescherpte privacywetgeving in 2018 passeerden uitgebreid de revu.

Aansluitend gaf arbeidsrechtadvocate Anja Brouwers-Wozniak, op basis van jurisprudentie en eigen ervaringen, inzage in diverse arbeidsrechtszaken. Zo bleek onder andere dat onrechtmatig verkregen bewijs, vanwege de schending van het privacyrecht, mogelijk toch wordt toegelaten in procedures. Ook besprak zij het personeelsdossier en de privacyrechten inzake (verborgen) cameratoezicht op klanten en personeel.

Afsluitend volgde advocaat Joachim van Vlijmen, gespecialiseerd in cyber security & ondernemings(proces)recht. Hij maakte inzichtelijk dat onder andere ransomware en hackers die persoonsgegevens stelen (en gebruiken of verspreiden) een steeds grotere bedreiging vormen. Om dergelijke inbreuken zoveel mogelijk te voorkomen krijgen organisaties een zorgplicht toegekend in de aangescherpte privacywet, de AVG, die per 25 mei 2018 in werking zal treden. Deze Europese wet stelt bestuurders zelfs persoonlijk aansprakelijk wanneer de organisatie nalatig blijkt in haar zorgplicht om dergelijke inbreuken te voorkomen!

Kortom: de (nieuwe) privacywetgeving is een zeer serieuze zaak die zeker niet onderschat moet worden!

Op de borrel na afloop werden nog vele vragen gesteld en verhalen uitgewisseld, waarna onze gasten gewapend met een verrijkt inzicht en een flink aantal adviezen weer naar huis gingen. Al met al dus een zeer leerzame middag in het Meermanno museum in Den Haag.

Wilt u meer weten over de nieuwe privacywetgeving AVG? Lees hier ons eerder verschenen artikel.

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156