Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
BLOG-Wouter-1-

BLOG Wouter #1 – Goeiedag,
wat is de gedifferentieerde premie ook alweer?

Goeiedag!

Binnenkort zal ik regelmatig met berichtgeving komen over onze controlepunten op de gedifferentieerde premie, maar voor ik jullie deze taaie materie voorleg leek het een leuk idee om mij eerst even kort te introduceren.

Wie ben ik?

Ik ben Wouter de Jager, consultant bij VCSW. Binnen mijn werkzaamheden valt voornamelijk het uitvoeren van ons dienstverlening zoals uitgebreid op deze website is omschreven.
Met name de controle op de gedifferentieerde premie fascineert mij, gezien dit onderdeel vergeven is met mogelijkheden tot premierestitutie.

Wat is de gedifferentieerde premie ook alweer?

De gedifferentieerde premie is een variabel percentage dat jaarlijks door de Belastingdienst wordt berekend en afgegeven, doorgaans rond eind november of de loop van december. Dit percentage dient de werkgever voor het daaropvolgende boekjaar af te dragen.
Het percentage van de gedifferentieerde premie is van veel parameters afhankelijk, maar de meest invloedrijke is de toegerekende arbeidsongeschiktheidslasten. Vóór 2014 spraken we over de gedifferentieerde premie WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten), daarna is het de gedifferentieerde premie Whk (werkhervattingskas) geworden. Dit heeft te maken met de Modernisering Ziektewet.

O ja, van gehoord!…. Wat betekent dat ook alweer?

De Modernisering van de Ziektewet, op internet vaak terug te vinden onder de zoekterm “Het leed dat BeZaVa heet”. BeZaVa staat voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. Met de inwerkingtreding van deze wet werden werkgevers niet langer enkel verantwoordelijk gehouden voor WGA-uitkeringen die tijdens het dienstverband ontstonden, maar voor alle werknemers die ziek uit dienst treden (of zelfs ziek worden binnen 28 dagen na beëindiging dienstverband).

Top, bedankt voor deze heldere toelichting! En nu..?

Graag gedaan uiteraard. En nu? Nu merk ik dat het toch al enigszins taai begint te worden, en dit is slechts de introductie van dit onderwerp! Nog even volhouden, ik probeer het kort te houden..

Waar ontstaan de mogelijkheden?

Bij het vaststellen van het gedifferentieerde premiepercentage laat de Belastingdienst zich informeren door het UWV; het UWV bepaalt welke arbeidsongeschiktheidslasten aan de werkgever worden toegerekend. Dit is menselijk handelen waarvan inmiddels is gebleken dat dit niet altijd foutloos verloopt. Ervaring heeft ons geleerd dat door uiteenlopende redenen er ten onrechte arbeidsongeschiktheidslasten worden meegenomen in de berekening van de gedifferentieerde premie. Afhankelijk van de loonsom van de organisatie kan dit behoorlijk in de cijfers lopen.

In redelijk begrijpbare taal wil ik eenieder de komende tijd voorzien van handvatten om de toegerekende lasten op juistheid te kunnen controleren. Tot op heden zijn wij diverse controlepunten in de praktijk tegen gekomen, waarvan we de 16 meest voorkomende op een rijtje hebben gezet met het volgende ezelsbruggetje:

BRANDDOLICIVOWET

Buiten dienstverband 1e ziektedag
Regres (succesvol)
Amber
No-risk polis
Dubbel dienstverband
Detentie
Onbekend BSN
Langer dan toegestaan
IVA
Compensatieregeling
Ingetrokken uitkering
Vervolguitkering
Overnames
WAZO
Eigenrisicodragerschap
Tijdelijk dienstverband

Mocht je er zelf niet aan toekomen? Geen zorgen, ik heb ook graag wat te doen, schroom niet om ons te bellen hierover!

VCSW Wouter de Jager

Groetjes,

Wouter

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156