Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
BLOG-Wouter-3

BLOG Wouter #3 //
Appeltje eitje, was dat ‘m voor vandaag?

Goeiedag! Na een ongekend mooie periode is de regen toch weer even neergedaald op ons kikkerlandje. Niet erg, eind van de week ziet er weer zonnig uit en dit geeft ons voor nu toch even de gelegenheid de letter R van “branddolicivowet” op te pakken. Tot zo ver het weerbericht, let’s gooo..!

Om het zo behapbaar mogelijk te houden, is het ook wel eens prettig als er een kort stukje tussen zit. Dit onderdeel zal ik dus niet ingewikkelder maken dan nodig.

De letter R staat voor Regres, meest voorkomend in de vorm dat een medewerker slachtoffer is geworden van een verkeersongeval en een derde partij aansprakelijk gehouden kan worden. De werkgever kan de netto loonschade verhalen op de aansprakelijk gestelde partij. Indien werkgever hierin succesvol is, kan een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst om de arbeidsongeschiktheidslasten niet door te belasten in de gedifferentieerde premie.

Appeltje eitje, was dat ‘m voor vandaag?

Haha, was het maar zó makkelijk! Eerder heb ik uitgelegd dat de berekening van de gedifferentieerde premie tot stand komt door berekeningen van de Belastingdienst waarbij zij zich laten informeren door het UWV. Wanneer een verzoek om premierestitutie wordt ingediend stuurt de Belastingdienst ook deze door naar het UWV om dit te laten beoordelen. Indien er volledige loonschade is verhaald, is het relatief eenvoudig: Mits correct onderbouwd worden de arbeidsongeschiktheidslasten volledig verwijderd uit de berekening. Is er slechts gedeeltelijk loonschade verhaald, dan wordt de verhaalde loonschade naar rato verrekend op de toegerekende arbeidsongeschiktheidslasten.

Helder, toch nog twee vragen: wanneer is dit correct onderbouwd? En kan ik alleen loonschade verhalen?

Jij hebt wel fantastische vragen iedere keer, fijne gesprekspartner! Een correcte onderbouwing ziet er als volgt uit:

*Wanneer een intermediair de schade heeft verhaald is het ook van belang de bankafschriften bij te voegen van de aansprakelijk gestelde naar de intermediair en van de intermediair naar inhoudingsplichtige.

Daarnaast is het ook mogelijk om andere kosten te verhalen behalve de geleden loonschade, denk hierbij bijvoorbeeld aan re-integratiekosten. Het daadwerkelijk verhalen van de loonschade is echter niet iets wat wij uitvoeren, dus wat de eventuele haken en ogen daaromtrent zijn durf ik niet met zekerheid te zeggen. Uiteraard hebben wij wel partijen om ons heen die daar verdere informatie over kunnen verstrekken.

Klinkt weer als een hoop papierwerk..

Is het ook, maar geen zorgen! Mijn collega’s en ik staan voor je klaar om dit uit handen te nemen.

Dit was het weer, volgende keer de A.. da’s wel weer een taaie hoor!

VCSW Wouter de Jager

Groetjes,

Wouter

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156