Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Deze blog is geheel ‘voor eigen risico’

Deze blog is geheel ‘voor eigen risico’

‘Betreden op eigen risico’. ‘Verplicht eigen risico zorgverzekering gaat verder omhoog’. ‘Deelname is op eigen risico’. Het ‘eigen risico’ kent vele vormen en voorspelt doorgaans weinig goeds. Het eigenrisicodragerschap (ERD) voor de Ziektewet en WGA is hier een uitzondering op. Om meer balans te krijgen in het zogenoemde hybride stelsel wordt het ERD al enige tijd financieel aantrekkelijker gemaakt. Maar dan moeten de cijfers wel kloppen…

Vangnetters

Een eigenrisicodrager Ziektewet is een werkgever die ervoor kiest om de ziektewetuitkering zelf te betalen aan werknemers voor wie hij geen plicht tot loondoorbetaling bij ziekte heeft. Bij deze werknemers, de zogenoemde vangnetters, moet je denken aan werknemers die geen werkgever (meer) hebben (zieke WW-gerechtigden, zieke uitzendkrachten en zieke werknemers van wie hun dienstverband afloopt tijdens ziekte), of die wel een werkgever hebben maar een hoog ziekterisico hebben (no-riskpolis, orgaandonoren en zwangere vrouwen). Bij in- of uitstappen van het ERD naar het publieke bestel gaat (en ging) er echter nogal eens wat mis.

Onterecht doorbelast

Zo kan het voorkomen dat een WGA-uitkering van een medewerker als gevolg van ziekte, of tijdens/na zwangerschap, in eerste instantie niet aan de verzekeraar werd doorbelast (vangnet UWV). Bij terugkeer naar het publieke bestel wordt dit vervolgens ten onrechte meegerekend in de gedifferentieerde premie Whk. En dit is maar één van de 38 fouten die voorkomen kunnen worden bij het ten onrechte doorbelasten van uitkeringslasten. Wie na 1 juli 2015 van een private verzekering naar een publieke verzekering (de Belastingdienst) overstapt, zal worden beboet. Dit is echter pas zichtbaar op de Whk-beschikking van 2017.

‘Brandende huizen’

Hiermee wil de overheid de druk van het publieke stelsel afhalen. Het wordt immers minder aantrekkelijk om over te stappen. Andersom geldt dat je als werkgever na 1 juli 2015 wordt beloond wanneer je van een publieke naar een private verzekering overstapt. De WGA-uitkeringen mogen dan worden achtergelaten bij het UWV waardoor er geen ‘brandende huizen’ verzekerd hoeven te worden bij het aangaan van een nieuwe private verzekering. Verzekeraars kunnen zodoende een lager premiepercentage aanbieden.

Controlemoment

Overweeg je om eigenrisicodrager te worden of terug te keren naar het publieke bestel, laat VCSW dan, voordat je de overstap maakt, goed controleren of alle geregistreerde gegevens wel kloppen. Het komt namelijk nogal eens voor dat meerdere ziektegevallen ten onrechte aan de betreffende werkgever/verzekeraar zijn toegerekend. Worden die gevallen tijdig ontdekt, dan rolt er bij de verzekeraar logischerwijs een lagere premie uit de berekening. Dat loopt al bij enkele procenten aardig in de papieren. Zo’n controle is ook aan te raden wanneer je juist met ERD wilt stoppen.

Instapmomenten

In- en uitstappen kan overigens tweemaal per jaar en wel op 1 januari en 1 juli. Die keus moet echter wel drie maanden van tevoren, dus uiterlijk 1 oktober en 1 april, aan de Belastingdienst kenbaar worden gemaakt. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@vcsw.nl of 070 – 2600 156. Of plan hier direct een consult van 15 minuten in met één van onze experts!

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156