Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Header Whk

Voorkom te hoge afdrachten met de controle Whk

Aan het einde van ieder jaar ontvang je de beschikking “Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas (Whk)” van de Belastingdienst.

De Gedifferentieerde Premie Whk is een zeer complexe berekening en is gebaseerd op diverse vaste en variabele parameters die te maken hebben met de toegekende arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vanuit een dienstverband binnen jouw organisatie ten opzichte van het landelijk gemiddelde. In deze beschikking staan de individuele premiepercentages en berekeningen van de gedifferentieerde premie voor de WGA en ZW vermeld voor het aankomende jaar. Wij adviseren deze beschikking goed te (laten) controleren.

Jaarlijks in november/december ontvang je de beschikking die bestaat uit twee delen:

  • Premiedeel WGA
  • Premiedeel Ziektewet

In de Gedifferentieerde Premie Whk staat een totaal percentage van beide premiedelen bij elkaar opgeteld. Dit percentage moet over het premieloon aan de Belastingdienst betaald worden. Ben je Eigenrisicodrager voor een van de twee dan staat hier een premiepercentage van 0%. De opbouw van het percentage wordt berekend op basis van het totaalbedrag aan uitkeringen dat twee jaar geleden is uitbetaald aan de uitkeringsgerechtigden die bij jouw organisatie werken en/of hebben gewerkt.

Premieloonsom
Voordat de berekening gemaakt kan worden maakt de Belastingdienst onderscheid in drie soorten grootte van organisaties, afhankelijk van de premieloonsom 2 jaar geleden.

  • Je bent een kleine werkgever als je in 2019 minder dan 346.000 EURO aan premieloon had. Je ontvangt dan een vaste sectorpremie, afhankelijk van jouw sectorindeling.
  • Je bent een middelgrote werkgever als je in 2019 méér dan 346.000 EURO en mínder dan 3.460.000 EURO per jaar aan premieloon had. De berekening van de premie is deels individueel en sectoraal bepaald.
  • Je bent een grote werkgever als je premieloon in 2019 méér dan 3.460.000 EURO per jaar was. De berekening van de premie is volledig individueel bepaald.

Foutieve berekening
Volgens de wet is een werkgever gedurende 10 jaar, vanaf toekenning van een WGA-uitkering, verantwoordelijk voor de financiële lasten van de uitkering. Dit kan betekenen dat de werkgever de WGA-uitkering 10 jaar lang moet betalen. De kosten kunnen oplopen tot ruim 350.000 EURO over een periode van 10 jaar. Dit kan betekenen dat je 10 jaar lang onterecht deze uitkering betaald.

Door wie laat jij de beschikking controleren?

Direct contact opnemen

Vacatures

Waarom controleren loont

15
16
17

De gedifferentieerde premie Werkhervattingskas is een zeer complexe berekening en gebaseerd op diverse individuele premiecomponenten die te maken hebben met het ziekteverloop over de afgelopen 14 jaar.

Daarnaast is de berekening door alle wetswijzigingen en de vele handmatige handelingen zo foutgevoelig geworden, dat in 64% van de gevallen de percentages in de jaarlijkse beschikking te hoog zijn vastgesteld.

Nog niet overtuigd? We schreven een whitepaper over de complexiteit van de gedifferentieerde premie werkhervattingskas, lees hem hier.

“De belastingdienst en UWV maken fouten.
Wij lossen ze op.”

Wouter de Jager, Consultant VCSW

Direct contact opnemen

Wij vertellen u graag meer over uw voordelen met de Whk-controle van VCSW. Neem daarom gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Contact opnemen

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156