Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward

Premievrijstelling oudere werknemers (overgangsregeling)

Tot 1 juli 2015 hadden werkgevers recht op vrijstelling van de basispremie WAO/IVA/WGA voor de volgende oudere werknemers:

Overgangsregeling
Vanaf de 1e dag van het loontijdvak waarin de werknemer 62 jaar wordt, past u de premievrijstelling oudere werknemers niet meer toe. U betaalt vanaf dat moment wel de basispremie WAO/IVA/WGA. Op dat moment moet u de grondslagen voor het loon weer berekenen volgens de systematiek van het voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR). Dat doet u ook voor de periode waarin u de premievrijstelling toepaste. Deze periode kan door de VCR-systematiek gevolgen hebben voor de periode erna: de aanwas waarover u de premie berekent, kan daardoor hoger worden.

Voor werknemers voor wie u nog recht hebt op premievrijstelling, hoeft u geen basispremie WAO/IVA/WGA te berekenen. U moet wel de gedifferentieerde Whk-premie berekenen. U hoeft de Belasstingdienst geen toestemming te vragen om de premievrijstelling toe te passen.

Overname onderneming
Als een onderneming volledig of deels wordt overgenomen, dan gaan er misschien werknemers over voor wie de oude werkgever de premievrijstelling oudere werknemers toepaste. werkgevers kunnen dan de premievrijstelling toepassen totdat zo’n werknemer 62 jaar is. Van een overname van een onderneming is sprake bij een fusie of splitsing, maar bijvoorbeeld ook bij het inbrengen van een eenmanszaak of vennootschap onder firma in een bv.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Bron: Handboek loonheffingen 5.9

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156