Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward

Stagiair: fictieve of echte dienstbetrekking?

Voor leerlingen van bepaalde onderwijsinstellingen is het in de praktijk werken onderdeel van hun opleiding. Leerlingen die in de praktijk werken, noemen we stagiairs. Meestal zijn leerlingen en stagiairs niet in echte dienstbetrekking (fictief). Maar als een stagiair een reële beloning krijgt, bijvoorbeeld het minimum(jeugd)loon, is hij wel in echte dienstbetrekking. Dan gelden de gewone regels voor de loonheffingen en zijn de stagiairs verzekerd voor alle werknemersverzekeringen. U moet dan premies werknemers verzekeringen berekenen en ook de werkgeversheffing Zvw betalen.

Fictieve of echte dienstbetrekking

Als er geen echte dienstbetrekking is, maar de stagiairs krijgen wel een beloning, dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking. Deze stagiairs zijn wel verzekerd voor de Wet Wajong en voor de ZW. U hoeft geen premies werknemersverzekeringen te berekenen. U moet wel loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en werkgeversheffing Zvw betalen. Onder bepaalde voorwaarden heeft de stagiair ook recht op een uitkering.

Als de stagiair de stagevergoeding niet zelf krijgt, hoeft u geen loonheffingen in te houden en te betalen onder de volgende voorwaarden:

bron: Handboek loonheffingen 16.10

Stagiair en LKV

Voldoet een stagiair aan onderstaande voorwaarden dan kan het loonkostenvoordeel (LKV) gekregen worden.

LET OP!

Indien er sprake is van een fictieve dienstbetrekking dan is er in beginsel geen recht op LKV. Treedt de stagiair na zijn stageperiode in datzelfde jaar in dienst bij de organisatie, dan vindt er een zogenoemd inhaaleffect plaats. Door de manier waarop de premies werknemersverzekeringen worden berekend (via voortschrijdend cumulatief rekenen )moet de werkgever deze premies alsnog betalen over de beloning die de stagiair ontving tijdens zijn stage. Hierdoor ontstaat het recht op LKV vanaf de datum dat de stageperiode is begonnen. Hetzelfde geldt voor de 3 maanden termijn. Ook deze start vanaf de start stageperiode.

Het is raadzaam om bij stagiaires met zowel een fictieve als echte dienstbetrekking direct inzichtelijk te maken of er recht op LKV is of kan ontstaan.

Meer informatie
infographic Stage en LKV

Gerelateerde artikelen

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156