Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward

Transitievergoeding

Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen bij ontslag van een werknemer. De transitievergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor ontslag. Anderzijds is de vergoeding bedoeld om de transitie van werknemers naar een andere baan te vergemakkelijken. Ontslag is het beëindigen van een arbeidscontract door opzegging of ontbinding. Ook het niet verlengen van een tijdelijk contract valt onder ontslag.

De wettelijke transitievergoeding treedt in werking per 1 juli 2015. Als een ontslagprocedure is gestart vóór 1 juli 2015 zijn de oude regels van toepassing. Is een werknemer 2 jaar of langer in dienst geweest bij een werkgever en had hij een vast of tijdelijk contract? Dan krijgt hij een vergoeding bij ontslag. Die krijgt hij ook als het contract niet wordt verlengd. Voorwaarde is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. Deze vergoeding heet de transitievergoeding.

Geen transitievergoeding
De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen:

Kleine bedrijven
Voor kleine bedrijven (minder dan 25 werknemers) die de transitievergoeding niet (volledig) kunnen betalen geldt er tot 2020 een overgangsregeling. Als zij aan de voorwaarden van die regeling voldoen, mogen zij een lagere transitievergoeding betalen. Dit is alleen mogelijk bij gedwongen ontslagen vanwege een slechte financiële situatie.

In de volgende situatie heeft de werknemer ook recht op een transitievergoeding als hij zelf ontslag neemt:

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest.

Meer informatie
transitievergoeding
UWV transitievergoeding
Rijksoverheid
Staatscourant 26-02-2019
Gerelateerde artikelen

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156