Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Minder ‘werkgeversleed’ door compensatie transitievergoeding

Minder ‘werkgeversleed’
door de compensatieregeling transitievergoeding

Hoewel langdurige ziekte van een werknemer vooral vervelend is voor de betrokkene zelf, kan het voor jou als werkgever – letterlijk en figuurlijk – een hoofdpijndossier worden. Zeker als je, na al flink in de buidel te hebben getast met loondoorbetaling, ook nog eens een transitievergoeding voor je kiezen krijgt. Om die pijn te verzachten, mag je vanaf 1 april de betaalde transitievergoeding van de overheid terugvorderen. Ook met terugwerkende kracht.

Tot vijf jaar terug

De Compensatieregeling Transitievergoeding bij ontslag langdurige arbeidsongeschiktheid, zoals de nieuwe regeling voluit heet, is van toepassing wanneer een werknemer na meer dan twee jaar ziekte wordt ontslagen. Dat kan middels een ontslagvergunning van het UWV, een ontbindingsbeschikking van de rechter of een beëindigingsovereenkomst waaruit blijkt dat het ontslag wegens langdurige ziekte betreft. Daarnaast moet de bewuste werknemer op het moment van ontslag nog arbeidsongeschikt zijn (geweest). Voor ‘oude’ gevallen kan alleen compensatie worden gevraagd voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Je krijgt hiervoor maximaal zes maanden de tijd, dus tot 1 oktober 2020. Bij nieuwe gevallen gaat de stopwatch voor dezelfde termijn lopen vanaf het moment dat de werknemer de volledige transitievergoeding heeft ontvangen.

Nieuwe tool

Ook de hoogte van individuele compensatie is gelimiteerd en bedraagt maximaal 83.000 euro (tenzij het jaarsalaris hoger is want dan geldt het jaarsalaris). Nou weten we allemaal dat een half jaar zo om is, zeker als je bijna vijf jaar terug in de tijd moet om allerlei gegevens boven water te krijgen. VCSW zou VCSW niet zijn als we daar geen tool voor hadden gemaakt. Deze hebben we ontwikkeld op basis van XML-bestanden die je ook regelmatig naar de Belastingdienst stuurt. Uit (combinaties van) looncodes en aanvullende persoonsgegevens kan de tool afleiden welke werknemers de vergoeding hebben ontvangen en dus voor de regeling in aanmerking komen. Dat gaat een stuk sneller, en accurater, dan wanneer je dat als werkgever zelf doet.

No cure, no pay

Lukt je dat wel, dan moet je ook nog de ‘bewijsvoering’ oplepelen in de vorm van allerlei documentatie. En daar hebben wij dan weer de collega’s van VCSW Legal voor, die ook de aanvraag zelf voor jou verzorgen. Mocht de aanvraag, onverhoopt en tegen de verwachting in, niet door het UWV worden gehonoreerd, dan bestaat er helaas niet zoiets als een ‘compensatieregeling voor niet-gehonoreerde aanvragen inzake de Compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag langdurige arbeidsongeschiktheid’. Of zoiets. Dat heeft een duidelijke reden, want wij doen dit voor zowel nieuwe als bestaande klanten op basis van no cure, no pay. Zo zijn we dan ook wel weer.

Meer weten over de regeling of onze tooling? Neem dan hier contact met ons op, of bel 070 – 20 45 000.

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156