Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
vcsw_11996-1024×320

Ministerie van VWS steunt werven en opleiden van nieuwe ‘helden’

De huidige crisis heeft de zorgsector in ons land een heuse heldenstatus bezorgd. En terecht, laten we ‘welzijn’. Het aantrekken en opleiden van nieuwe helden in de zorg kan overigens wel wat extra hulp gebruiken. Die is er ook al een tijd in de vorm van onder andere het SectorplanPlus en het Stagefonds Zorg. We vonden een projectleider van een betrokken werkgeversorganisatie resp. een beleidsmedewerker van het Ministerie bereid om de belangrijkste punten van de subsidieregelingen toe te lichten.

SectorplanPlus

Wat is het doel van het SectorplanPlus?

“Het stimuleren van de instroom van nieuw personeel tegen de achtergrond van de tekorten in de zorg. Door organisaties een financiële compensatie te geven wanneer zij personeel aannemen dat nog opgeleid moet worden, bieden we hen de ruimte om meer mensen aan te nemen dan ze anders zouden doen.”

Op welke medewerkers is het SectorplanPlus van toepassing?

“SectorplanPlus is bedoeld om nieuwe zorgprofessionals op te leiden voor een baan in de zorg, of ze middels een korter durende training nog meer kennis te geven binnen hun vak. Later is dit nog verder uitgebreid door voor tijdvak 4 ook subsidie aan te bieden voor trainingen die gericht zijn op het behoud van personeel.”

Zijn er nog bijzonderheden of uitzonderingen?

“We proberen zoveel mogelijk mee te denken met zorgorganisaties en met alle uitzonderingen waar zij mee te maken hebben. Op deze manier hebben we samen veel obstakels weg kunnen nemen. Er is dus erg veel mogelijk.”

Subsidie van het SectorplanPlus komt in de periode van 2017-2021, verdeeld over verschillende tijdvakken, via de bij RegioPlus aangesloten regionale werkgeversorganisaties beschikbaar. Het grootste deel (€ 260 miljoen) is bestemd voor de verpleeghuissector. De rest van de middelen (in totaal € 60 miljoen) is voor de overige sectoren in Zorg en Welzijn. Meer info vind je op www.sectorplanplus.nl

Stagefonds Zorg

Wat is het doel van het Stagefonds Zorg?

“Het aantal stageplaatsen bij zorgaanbieders vergroten en de begeleiding van stagiairs verbeteren. Met als uiteindelijk doel om de in- en doorstroom van zorgpersoneel te verbeteren.”

Welke organisaties komen voor het Stagefonds Zorg in aanmerking?

“Het gaat met name om de zorg, de agogische sector, zorgboerderijen, tandartsassistenten en apothekersassistenten. Particuliere opleidingen zoals het NCOI zijn niet subsidiabel.”

Wat zijn de eisen en eventuele uitzonderingen?

“Zorginstellingen moeten op bedrijfsmatige wijze zorg verlenen en de studenten moeten een studie volgen die bekend is bij het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) of het Stagefonds Zorg zelf. Is een instelling niet bekend bij het SBB, dan gaat het Stagefonds Zorg zelf onderzoeken of er subsidie mogelijk is.”

Heb je nog handige tips of adviezen?

“De subsidie voor het schooljaar 2019-2020 kan worden aanvraagd tussen 21 augustus 2020 en 1 oktober 2020. Zorg dat de stagecontracten aanwezig zijn en bij aanvragen boven de € 150.000 is een assurantierapport nodig. De beschikbare € 112 miljoen ‘moet’ worden opgemaakt. Als dit niet het geval is, dan kan dit worden verdeeld over de ingediende aanvragen.”

Meer informatie over het Stagefonds Zorg vind je op https://www.dus-i.nl/subsidies/stagefonds-zorg.

Hulp nodig bij het aanvragen van deze subsidies en/of wil je weten welke voordelen er voor jouw organisatie allemaal te behalen zijn? Plan dan hier direct een consult van 15 minuten in met één van onze experts!

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156