Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Na 20 jaar een arbeidscontract tekenen. WABlief?

Na 20 jaar een arbeidscontract tekenen. WABlief?

De recente invoering van de Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) betekent onder andere eerder recht op transitievergoeding en harmonisatie van arbeidsvoorwaarden voor payrolling. Een opvallende, praktische verandering is de eis om twee handtekeningen onder ieder arbeidscontract te hebben om het lage WW-premiepercentage te mogen toepassen. Zelfs als iemand al twintig jaar in dienst is. Die aanvankelijk harde eis in inmiddels iets versoepeld, maar toch.

Instemming per e-mail

Onlangs liet Minister Koolmees namelijk weten dat ook met een digitale handtekening of instemming per e-mail kan worden volstaan. Het doodnormale gebruik dat medewerkers, na de maximaal toegestane verlenging van hun tijdelijke (en getekende) dienstverband, automatisch voor onbepaalde tijd in dienst komen, is kennelijk ineens zo normaal niet meer. En dat iemand met een lang dienstverband domweg geen contract voor bepaalde tijd meer kan hebben, doet er blijkbaar ook niet toe. Komt er vóór 1 april a.s. geen tweede handtekening of instemming, dan mag de lage premie niet (meer) worden toegepast.

Argwaan bij werknemers

Het verschil tussen hoog en laag tarief lijkt met 5 procentpunt gering, maar dat loopt al snel in de vele duizenden euro’s. Dus moet ook jouw bedrijf wellicht haast maken om het voordeel te behouden. Om jou hierbij te helpen, hebben we een format opgesteld. Dat is logischerwijs zeer zorgvuldig geformuleerd met de toezegging aan de werknemer dat het geen enkel gevolg heeft voor het arbeidscontract. Argwaan bij de werknemer ligt immers op de loer. ‘Waar geef ik precies akkoord op?’, kan immers zomaar een eerste reactie zijn.

Eigen LIV-monitor

Los van de WAB gaat er ook in de LIV (lage-inkomensvoordeel) iets veranderen. Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Dit voordeel wordt toegekend op basis van het aantal gewerkte uren en het gemiddelde uurloon, en bedroeg tussen 1.000 en 2.000 euro per werknemer. Dat wordt nu maximaal 1.000 euro. Bij VCSW hebben we onlangs een eigen LIV-monitor ontwikkeld waarop eenvoudig te zien is wie er bij jou in aanmerking komen en (niet onbelangrijk) wie er net buiten vallen.

Dat laatste kan op een paar eurocent per uur aankomen en dan loop je bij een fors personeelsbestand toch serieus geld mis. Wat die LIV-monitor allemaal kan, en wat wij allemaal nog meer doen, leggen we je graag uit in een persoonlijke demo. Voor een afspraak kun je ons bellen op 070 204 5000.

Zo, nu snel allemaal even checken of er wel twee handtekeningen onder de koopakte van jouw en mijn huis staan. Zo niet, dan worden we binnenkort misschien wel door Minister Ollongren ons huis uitgezet om de krapte op de woningmarkt op te lossen…

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156