Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Ook werkgevers hebben recht op een stagevergoeding

Ook werkgevers hebben recht op een stagevergoeding

Nog lang niet alle bedrijven doen aan praktijkleren. Dat is jammer, want een beetje vers bloed houdt je bedrijf jong. En leerlingen hebben de toekomst, dus ook die van jou en ons. Een veelgehoord bezwaar is dat ze veel kosten, en dan vooral in tijd en begeleiding. Om dit ‘leed’ te verzachten, bestaan er diverse subsidie- en andere stimulansregelingen. De overheid wil deze, net als wij, graag in de spotlights zetten.

Krappe arbeidsmarkt

Dat de overheid juist nu wat meer aandacht vraagt voor genoemde regelingen is, tegen de achtergrond van een zeer krappe arbeidsmarkt, vast geen toeval. Een deel van de regelingen is namelijk bedoeld als impuls voor opleidingsprojecten die zijn gericht op nieuwe instroom, met ontslag bedreigde werknemers, opscholing binnen de organisatie via kwalificerende scholing of opleidingen tot praktijkbegeleiders. Dit geldt in het bijzonder voor het SectorplanPlus, een meerjarige subsidie van het Ministerie van VWS voor werkgevers in de sector Zorg en Welzijn. Ook de Subsidieregeling Praktijkleren (SPL) dient deels hetzelfde doel en geldt, in tegenstelling tot het SectorplanPlus, wel voor alle sectoren.

Praktijk- of werkleerplaats

Met het SectorplanPlus is een totaalbedrag van €370 miljoen gemoeid, waarvan het overgrote deel (€260 miljoen) bedoeld is voor verpleeghuizen. Bij het SPL is het overgrote deel van de subsidie bestemd voor MBO-leerlingen BBL (€196,8 miljoen). De SPL, die beschikbaar wordt gesteld vanuit het Ministerie van OCW, is voor organisaties en instellingen die een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats is er een bedrag van maximaal €2.700 euro beschikbaar. De subsidieaanvraag loopt via het RVO en moet dit jaar tussen 2 juni 2020 en 16 september 2020 worden ingediend. En dan is er nog het Stagefonds Zorg.

Geen abc’tje

Het Stagefonds Zorg is bedoeld voor zorginstellingen die stageplaatsen aanbieden aan studenten die een verpleegkundige, verzorgende of sociaal agogische opleiding volgen, of een opleiding tot doktersassistent, apothekersassistent of tandartsassistent. Deze aanvragen moeten dit jaar worden ingediend tussen 23 augustus 2020 en 1 oktober 2020. Tussen de regels door lezend heb je al gemerkt dat dit soort aanvragen geen abc’tje zijn. Te meer omdat de subsidies via diverse instanties worden verstrekt. En dan hebben we het nog niet eens over de toetsing aan de wettelijke grondslagen, de (personeels)dossiervorming en eventuele bezwaarschriften.

Toch lekker dat je dit soort zaken dan gewoon bij VCSW over de schutting kunt gooien. Kunnen we meteen kijken voor welke andere stimulerings- en compensatieregelingen jouw organisatie nog meer in aanmerking komt. Meer weten over de ‘stagevergoeding’ voor werkgevers of andere regelingen o.g.v. sociale wetgeving? Neem dan hier contact met ons op info of bel 070 – 20 45 000.

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156