Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Oproep aan kabinet: houd noodfonds simpel en deadlines haalbaar!

Oproep aan kabinet: houd noodfonds simpel en deadlines haalbaar!

Veel bedrijven komen momenteel in de verleiding om de huidige crisis een beetje naar hun hand te zetten. Al is het alleen maar in profilerende zin. Wij waren eigenlijk het liefst helemaal niet over corona begonnen. Dat is echter vanuit ons vakgebied simpelweg onvermijdelijk. Zowel het tijdelijke noodfonds als bestaande regelingen op het gebied van sociale wetgeving vragen nou eenmaal om directe actie.

Ruimere deadline WAB

Om met dat laatste te beginnen is er allereerst positief nieuws. De deadline voor het aanleveren van documentatie voor toepassing van het lage of hoge WW-percentage in het kader van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) is opgerekt van 1 april naar 1 juli. Die coulance is er op dit moment helaas nog niet voor het LKV (Loonkostenvoordeel) en de Compensatieregeling Transitievergoeding. We hebben dit vorige week nog expliciet nagevraagd. Dit betekent dat het LKV ‘gewoon’ binnen drie maanden rond moet zijn en dat de uiterste aanvraagdatum voor de Compensatieregeling Transitievergoeding op 1 oktober 2020 blijft staan. Met de vele thuiswerkers is dat wat ons betreft momenteel een onhaalbare kaart.

Uitstel aangevraagd voor werkgevers

Lang niet alle medewerkers zijn immers zakelijk goed bereikbaar en al helemaal niet in levende lijve. Om die reden hebben we namens alle werkgevers ook voor deze regelingen uitstel aangevraagd. Halverwege maart zag de overheid hier de noodzaak nog niet van in, maar situaties veranderen snel en daarmee ook de regelgeving. En dan het tijdelijke noodfonds, inclusief de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) die de eerdere regeling Werktijdverkorting (wtv) vervangt. Onze bezorgdheid zit hem hier vooral in de procedures. We hopen oprecht dat deze zo simpel mogelijk worden.

Erop of eronder

Dus geen complexe en/of uitgebreide aanvraagformulieren en bij voorkeur werken met voorschotten. Voor bepaalde branches kan twee of drie weken op geld wachten op dit moment het verschil maken tussen overleven of ten onder gaan. En natuurlijk gaan er bedrijven, die er eigenlijk geen recht op hebben, van meeprofiteren. Maar weegt dat nadeel op tegen een uiterst tijd- en geldrovende controle achteraf? Als er al voldoende capaciteit is bij de overheid om dat te doen. In beide gevallen komen de kosten uiteindelijk via allerlei belastingverhogingen waarschijnlijk toch gewoon weer op ons en jouw bordje terecht. Maar dan nu een keer wèl voor een goed doel!

Meer weten over deze of andere regelingen op het gebied van sociale wetgeving? Neem dan contact met ons op via info@vcsw.nl of bel 070 – 20 45 000.

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156