Inloggen
VCSW Digitaal
arrow_upward
Werkhervattingskas: controleren is ‘incasseren’

Werkhervattingskas: controleren is ‘incasseren’`

Heerlijk, het is weer december. De maand van cadeautjes, kerstversieringen, lekkernijen en… de beschikking gedifferentieerde premie werkhervattingskas (Whk). Ja, bij de Belastingdienst weten ze wel hoe je een feestje moet bouwen! Als het goed is, dan heb je het jaarlijkse ‘presentje’ ook alweer binnen en waarschijnlijk al ‘uitgepakt’. Voordat je ermee aan de slag gaat, raden wij je aan hem goed te laten controleren. En wel hierom.

Besparing van tienduizenden euro’s

Zoals de naam al een beetje aangeeft, is de Werkhervattingskas allesbehalve een abc’tje. Met termen als wegingsfactor, individuele premiecomponent WGA-lasten en nog een berg afkortingen is het zelfs dusdanig complex dat je er als werkgever zelf ziek van zou worden. Omdat ongeveer een kwart van alle beschikkingen fouten en onterechte aannames of verouderde gegevens bevatten, is de kans groot dat je als werkgever teveel premie betaalt. Althans, als je hem niet controleert of laat controleren. Doe je dat wel, dan kan je dat op jaarbasis tienduizenden euro’s tot zelfs tonnen besparen.

Boete in plaats van stimulans

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de stimulansregeling Loonkostenvoordeel (LKV), die erop is gericht op medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, voelen werkgevers door de Whk vooral de consequenties van medewerkers die tijdens het dienstverband bij jouw organisatie arbeidsongeschikt raken. Die ‘boete’ wordt gepresenteerd middels een doorbelasting van hun uitkering via de gedifferentieerde premie Whk. In de beschikking staat wat je als werkgever in het komende kalenderjaar moet betalen aan Whk-premie. Die premie bestaat uit twee componenten:

Uitsluitingsgronden

De premie wordt berekend op basis van het totaalbedrag aan uitkeringen dat twee jaar geleden (het zogenoemde t-2 principe ) is uitbetaald aan de uitkeringsgerechtigden met een eerste ziektedag bij jouw organisatie. Bij een Whk-controle door VCSW wordt het personeelsdossier onderzocht en bekeken bij welke van jouw werknemers een uitsluitingsgrond kan worden vastgesteld. Eerst beoordelen wij de berekening van de Belastingdienst (die voor het gemak dit jaar ook nog eens een andere opbouw heeft gekregen) om vast te stellen of er uitkeringslasten worden doorberekend. Zo ja, dan vragen we bij de Belastingdienst een specificatie op van de betreffende werknemers. Hierop staat het BSN en de datum van hun eerste ziektedag vermeld. Dan blijkt soms dat zij op die dag formeel niet eens in dienst waren.

Sneller inzichtelijk

Andere uitsluitingsgronden zijn onder andere de aanwezigheid van een no-risk polis (bijvoorbeeld door Wajong-status), een eerdere WIA-uitkering, ziekte als gevolg van zwangerschap en arbeidsongeschiktheid na een aanrijding die op een derde kan worden verhaald (regresverhaal ). Ook indeling in de verkeerde sector, een onjuist gemiddeld loon als basis voor de premie en het niet rekening houden met het eigenrisicodragerschap komen regelmatig voor. Op basis van een of meer uitsluitingsgronden maken wij vervolgens bezwaar bij de Belastingdienst, waarna in veel gevallen (en tot maximaal vijf boekjaren terug) minder premie verschuldigd is. Dankzij eigen tooling maken we dat bovendien sneller inzichtelijk.

Over 2019 hebben we op deze manier voor onze klanten al zo’n 2,5 miljoen euro kunnen terughalen. Misschien toch iets om eens serieus over na te denken wanneer je straks lekker zit uit te buiken na een heerlijk kerstdiner…

Receptie: 070 - 26 00 156

Advieslijn: 070 - 20 45 092

Bel mij terug Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

close

Inschrijven voor ""

Annuleren
close

Neem contact met ons op

Of bel onze advieslijn T: 070 - 26 00 156